вторник, 7 февруари 2012 г.


Достойнството
„Дали е по-достойно за душата
да понесеш камшиците, стрелите
на бясната съдба или да се
опълчиш сам срещу море от мъки
и да им туриш край?
Какво е човешкото достойнство? Човешкото достойнство е едно от най-висшите морални качества. Благодарение на това качество можем да съдим що за човек стои пред нас. За съжаление, в днешно време все по-малко хора могат да се нарекат достойни, защото достойният човек има висока ценностна система и чест. . Според някои, уникалноста на достойнството на човека се изразява главно с уважението към околните. Да носиш отговорност както за постъпките , така и делата си като не се срамуваш от това което си направил или изрекъл. Според други, достойнството, освен уважение към околните, е и себеуважение т.е. да възприемаш себе си правилно, без да надценяваш своята значимост. Философи като Кант, Цицерон и Русо расъждават на дълго и на широко за достойнството, стигайки до извода, че то е абсолютната ни цел в живота. Без него ние няма да се различаваме от животните. Достойнство е израстването на човешкото същество над законите на джунглата. Всеки може с лека ръка да махне над даден проблем казвайки „Това не ме интересува”, но има  хора, които откликват на чуждите проблеми приемайки ги като свои борейки се за осъществяването им без да очакват някаква награда. Примери, колкото щеш. И все пак един такъв пример за достойно съществуване бе Теодора Захариева. Може би малцина от нас знаят коя е тази жена, но с ръка на сърцето мога да кажа, че това е пример за достойно живял, достойно боледувал и за достойно починал човек. Въпреки своята болест тя нито за миг не  предаде своята ценностна система, помагаше на всеки, който се нуждаеше помощ и победи, не болестта, а всички нас с нашето равнодушие.                                         
Казано накратко, достойнството не е само приложение към нашата система от ценности. То е съвкупността от думите и делата изграждащи нашата личност.
 П.П.. Това е едно есе по етика - написано е сухо, без нужната емоционалност.. но смятам, че съм успяла да покажа какво означа достоен човек!
Софи

Няма коментари:

Публикуване на коментар